Visie op vrijheid

Op deze pagina leest u hoe wij in Zorggroep Noorderboog omgaan met de vrijheid en veiligheid van onze bewoners. En op welke wijze wij hierop met u willen samenwerken.

Inleiding

Zorggroep Noorderboog biedt professionele en persoonsgericht zorg en ondersteuning voor alle ouderen en iedereen met ouderenproblematiek. En voor degenen die zich om hen bekommeren.

Soms kunnen onze bewoners door hun ziekte de gevolgen van hun handelen niet meer goed overzien. Het is daardoor mogelijk dat zij ernstig nadeel voor zichzelf of voor hun omgeving veroorzaken. Bij Noorderboog passen wij in zo’n situatie liever geen vrijheid beperkende maatregelen toe. Wij willen namelijk dat onze bewoners zoveel mogelijk hun eigen gang kunnen gaan.

Onze inzet is erop gericht om gevaarlijke situaties te voorkomen of te beïnvloeden. Toch kan er een situatie ontstaan die het noodzakelijk maakt om meer te doen. We zoeken dan naar de minst ingrijpende oplossing.

 

Visie op vrijheid binnen Noorderboog

Ieder mens heeft recht op vrijheid; vrijheid is een grondrecht. Dat betekent dat cliënten die zorg ontvangen van zorggroep Noorderboog de vrijheid hebben om te gaan en staan waar zij willen en daarin niet beperkt worden door anderen of de omgeving.  Cliënten van Noorderboog wordt maximale vrijheid geboden tegen weloverwogen en geaccepteerde risico’s, binnen de relevante wet- en regelgeving. Continu wordt de afweging gemaakt tussen het leefplezier en de mogelijke vrijheidsbeperking die hiervoor nodig is.

Medewerkers van Zorggroep Noorderboog werken vanuit vrijwillige zorg en voorkomen zoveel mogelijk onvrijwillige zorg door alternatieven te onderzoeken (eventueel met hulp van een externe expert)en ten alle tijden te streven naar afbouw van onvrijwillige zorg.

 

 

Veilige zorg is maatwerk

Wat veilig is verschilt van mens tot mens. Daarom vinden wij het belangrijk dat we onze bewoners kennen. Zodat we hun gedrag beter begrijpen. Door de persoonlijke wijze waarop de zorgverleners omgaan met de bewoners proberen wij de kwaliteit van leven te verbeteren. En het ontstaan van risicovolle situaties zoveel mogelijk te voorkomen.

 

 

Wat is vrijheidsbeperking?

Soms moet iemand tegen zichzelf in bescherming worden genomen. Bijvoorbeeld omdat hij ernstig verward is . Of omdat iemand zichzelf verwond of anderen in gevaar brengt. In zo’n situatie kijken deskundigen (arts, psycholoog) zorgvuldig naar het gedrag van de bewoner en hoe we daarmee (anders) om kunnen gaan. Hierbij wordt altijd de familie of contactpersoon van de bewoner betrokken.

De voorlopig beste oplossing kan zijn dat we iemand tijdelijk in zijn vrijheid beperken. Noorderboog zoekt altijd naar de minst ingrijpende oplossing. Bijvoorbeeld een alarmering, de buitendeur afsluiten of het toedienen van rustgevende medicatie.

In overleg

De beslissing over het toepassen van vrijheidsbeperking wordt door de zorgverantwoordelijke samen met de behandelend arts genomen, in overleg met de bewoner (of eerste contactpersoon) en na toestemming. Als de bewoner of de contactpersoon niet met het voorstel instemmen zoeken we naar een andere acceptabele oplossing. Alleen als er acuut iets moet gebeuren of als er ernstig gevaar dreigt voor de bewoner of zijn omgeving zal de maatregel onvrijwillig moeten worden toegepast. Dit wordt gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Een vrijheidsbeperkende maatregel is tijdelijk. De bedoeling is om de maatregel zodra het kan af te bouwen of te vervangen door een minder ingrijpende oplossing. Hierbij volgen we het stappenplan van binnen de Wet Zorg en Dwang. Periodiek evalueren we daarom in het team en het familiegesprek; Is dit nog de juiste zorg voor iemand?

 

Blijven afstemmen

Soms is het lastig om de balans te vinden tussen wat iemand lijkt te willen en veilige zorg. Bijvoorbeeld bij het verstoppen van pijnstillers in het eten van een verwarde bewoner, die veel pijn heeft maar de medicatie weigert. Doen we de bewoner daar nu wel of niet een dienst?

Daarom is het nodig dat de familie en de zorgmedewerkers hun ervaringen delen. En zich samen beraden. Door het maken van afwegingen ontstaat zorg die het beste bij iemand past.

 

Praktische informatie

De verzorgende op de afdeling is het aanspreekpunt voor de eerste contactpersoon en de familie. Hier kunt u uw ervaringen en vragen voorleggen. De contactpersoon kan ook belangrijke informatie verstrekken over de (veronderstelde) wensen van de bewoner. Alle afspraken over de bewoner worden vastgelegd in het digitale zorgdossier. De eerste contactpersoon heeft digitaal toegang tot het dossier van de bewoner.

Bij wilsonbekwaamheid van de bewoner heeft de eerst contactpersoon een speciale verantwoordelijkheid. Hij overlegt, denkt en beslist mee over eventuele toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen. In geval van vrijheidsbeperking evalueren de arts, de psycholoog en de verzorgende minimaal de effecten van de maatregel. Het doel is om de maatregel te kunnen afbouwen of een goed alternatief te kunnen vinden.

 

WZD klacht of wens

Als u klachten heeft of wensen voor verbetering dan horen wij dat graag. Het kan gaan over bijvoorbeeld:

  • De wilsonbekwaamheid die de arts heeft uitgesproken
  • Beperking van rechten, zoals het recht zich vrij te bewegen
  • Toepassen van middelen en maatregelen in noodsituaties, zoals gedwongen medicijngebruik
  • Gedwongen toedienen van voedsel of vocht, vrijheidsbeperking of afzondering
  • Dwangbehandeling
  • Niet toepassen van het overeengekomen zorgplan of behandelplan.
Meer informatie over het indienen van een klacht Folder: Vrijheid en veiligheid van onze bewoners