1. Omdat onze cliënt ertoe doet

Noorderboog biedt professionele en persoonsgerichte zorg en ondersteuning voor alle ouderen en iedereen met ouderenproblematiek in de regio.

We bieden de zorg vanuit het principe dat onze cliënt zo lang mogelijk de regie over zijn/haar eigen leven kan houden en mag zijn wie hij/zij is. We doen dit vanuit het gedachtegoed van positieve gezondheid.

Voor ons is iedereen van betekenis en iedereen doet ertoe. Door onze liefde voor mensen geven we onze cliënten oprechte aandacht. Door goed te luisteren, weten we waar de behoeften van onze cliënten liggen. Met onze deskundigheid en door te kijken naar mogelijkheden bieden we de juiste zorg op de juiste plek. Zo dragen we bij aan een betekenisvol leven. Daarbij maakt het niet uit of iemand zelfstandig woont, of bij ons.

Persoonsgerichte zorg

Kwaliteit en veiligheid is voor Noorderboog bijdragen aan persoonsgerichte zorg voor de cliënt. Persoonsgerichte zorg is passende aandacht hebben voor het leven van de cliënt, de eigen ervaring van gezondheid met oog voor eigen regie en het versterken van veerkracht. Persoonsgerichte zorg is zorg die bij de cliënt past. Of deze zorg goed is, bepaalt iedere cliënt voor zichzelf.

Positieve gezondheid is het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven” (Huber, 2014)

Positieve gezondheid is de richting van ons handelen bij ondersteuning, zorg en behandeling, daarbij benoemen wij, ook vanuit geldende kwaliteitskaders en wet- en regelgeving de volgende uitgangspunten:

  • De cliënt ontvangt passende informatie om het goede gesprek op basis van gelijkwaardigheid te voeren. Hierbij mag de cliënt passende ondersteuning betrekken zoals de wettelijk vertegenwoordiger, eerste contactpersoon of een cliëntondersteuner.
  • Het goede gesprek is de basis om de cliënt en zijn sociaal netwerk te leren kennen en te blijven horen en zien.
  • De cliënt behoudt de eigen regie over eigen kwaliteit van leven en bepaalt zelf welke ondersteuning hij nodig heeft.
  • Iedere cliënt heeft een persoonlijk plan zorgdossier, waarin afspraken op basis van wensen en behoeften worden vastgelegd.

Samenspel tussen cliënt, informele en formele zorg

Het samenspel tussen de cliënt, zijn/haar sociaal netwerk, vrijwilligers en medewerkers is heel belangrijk. Wat kan de cliënt nog zelf, waarin is het contact met familie, vrienden en anderen belangrijk en ondersteunend en waarbij kunnen onze medewerkers helpen?

Visie Noorderboog op samenspel informele en formele zorg:
“Het behouden en versterken van de eigen regie van de cliënt is altijd leidend. In het samenspel tussen cliënt, mantelzorgers (Mantelzorg), sociaal netwerk, vrijwilligers en professionals wordt zorg en ondersteuning met en voor de cliënt op maat georganiseerd, waarbij de ervaren kwaliteit van leven van de cliënt voorop staat. In dit samenspel hebben we elkaar nodig, werken we samen op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen en hebben we respect voor elkaars mogelijkheden en grenzen.

Cliëntwaarderingen

Noorderboog is op Zorgkaart Nederland te vinden. Op deze website geven cliënten en /of bijvoorbeeld familie een waardering over de kwaliteit en veiligheid van zorg en behandeling die zij ervaren hebben. Wij gebruiken deze waarderingen om actief de kwaliteit van de persoonsgerichte ondersteuning, zorg en behandeling te verbeteren of te behouden. Jaarlijks wordt door een extern bedrijf een cliënttevredenheidsonderzoek uitgevoerd onder cliënten die wijkverpleging ontvangen.

Uitgangspunten

Noorderboog heeft de volgende uitgangspunten ten aanzien van kwaliteit en veiligheid:

  • Zorginhoudelijke veiligheid bestaat uit: het signaleren van risico’s, het monitoren van prevalentie en aandacht voor preventie.
  • Voorkomen en leren van incidenten
  • Het bespreekbaar maken van het spanningsveld tussen persoonlijke vrijheid en welzijn en persoonlijke veiligheid en risico’s
  • Basisveiligheid volgens het kwaliteitskader
  • Innovatie en  technologie zijn in dienst van cliënt en medewerker
  • De fysieke omgeving is veilig en draagt bij aan ervaren kwaliteit van leven

Visie op vrijheid binnen Noorderboog

Ieder mens heeft recht op vrijheid; vrijheid is een grondrecht. Dat betekent dat cliënten die zorg ontvangen van Noorderboog de vrijheid hebben om te gaan en staan waar zij willen en daarin niet beperkt worden door anderen of de omgeving.  Cliënten van Noorderboog wordt maximale vrijheid geboden tegen weloverwogen en geaccepteerde risico’s, binnen de relevante wet- en regelgeving. Continu wordt de afweging gemaakt tussen het leefplezier en de mogelijke vrijheidsbeperking die hiervoor nodig is.

Medewerkers van Noorderboog werken vanuit vrijwillige zorg en voorkomen zoveel mogelijk onvrijwillige zorg door alternatieven te onderzoeken (eventueel met hulp van een externe expert) en ten alle tijden te streven naar afbouw van onvrijwillige zorg.

Folder: vrijheid en veiligheid van onze bewoners