Samenwerken, uitdagingen en overwinningen: Het verhaal van Rayenne op de D-Zep afdeling

Samenwerken, uitdagingen en overwinningen: Het verhaal van Rayenne op de D-Zep afdeling

maandag 18 maart 2024

“Denk vooral niet dat ik alleen maar te maken heb met agressie en dat ik de hele dag in gevecht ben met de cliënt”, zegt Rayenne van der Veen. Zij werkt als verpleegkundige in verpleeghuis De Schiphorst op het Regionaal expertisecentrum Noorderboog, waar cliënten met dementie en zeer ernstig probleemgedrag (D-Zep) verblijven. 

Behoeften achterhalen en erop inspelen

Een van de grootste uitdagingen op deze afdeling is het omgaan met cliënten die kampen met onvervulde behoeften. "Elke cliënt is anders," legt Rayenne uit. Het is aan ons om die behoeften te achterhalen en erop in te spelen. Het is als het oplossen van een puzzel, en het is ongelooflijk bevredigend om te zien hoe cliënten opbloeien wanneer we hen kunnen helpen."

"Geen dag is hetzelfde op deze afdeling. Dat klinkt cliché, maar dat is hier echt zo”, legt Rayenne uit. Ze glimlacht en denkt aan de vele uitdagingen die ze heeft overwonnen. "Dat is precies waarom ik hier wil zijn. De onvoorspelbaarheid houdt me alert, en het stelt mij als zorgprofessional in staat om al mijn competenties, zoals flexibiliteit, vermogen tot improviseren, motiveren en stimuleren te gebruiken."

Zwitsers zakmes

Het team waar Rayenne deel van uitmaakt, is voor haar een essentieel onderdeel van haar werk. "We doen niets alleen," benadrukt ze. "Elke keuze die ik maak, wordt ondersteund door mijn team. We zijn een hechte groep, en dat is wat deze afdeling zo bijzonder maakt. Je zou onze afdeling kunnen vergelijken me een Zwitsers zakmes. Je kunt de verschillende gereedschappen van het zakmes zien als de zorgmedewerkers en het multidisciplinair team (waaronder de specialist ouderengeneeskunde, psycholoog, maatschappelijk werker) dat om de cliënt heen staat. Ieder probeert vanuit zijn eigen deskundigheid mee te werken om het gedrag van de cliënt te begrijpen en te behandelen.

Rayenne in het multidisciplinair team
Rayenne in het multidisciplinair team

Scholing om de cliënt deskundig te begeleiden

Om haar werk effectief te kunnen uitvoeren, heeft Rayenne verschillende cursussen gevolgd, waaronder een scholing bij Trifier, een tweedaagse cursus gericht op de-escalerend werken. "Het is belangrijk om voorbereid te zijn op elke situatie," merkt Rayenne op. "We moeten altijd klaar staan om de juiste benadering te vinden, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden. Stel dat het gedrag van een cliënt escaleert in de woonkamer, dan is het belangrijk om hem daar weg te krijgen. Ik heb geleerd om tijdens een escalatie zowel de cliënt als mezelf in veiligheid te brengen."

Naast de uitdagingen zijn er ook vele mooie momenten op de D-Zep afdeling. "Het is geweldig om te zien wanneer een cliënt weer terug kan naar zijn oorspronkelijke setting," zegt Rayenne met trots. "En natuurlijk zijn er ook de kleine overwinningen, zoals toen we te horen kregen dat we werden aangedragen als Regionaal Expertisecentrum. Dat was echt een succesmoment voor ons team."

Maar niet alles is altijd even gemakkelijk. Rayenne erkent dat het soms moeilijk kan zijn om de familie van cliënten te betrekken bij het zorgproces. "Het kost tijd om hen te laten begrijpen waar we mee bezig zijn," zegt ze, terwijl ze de uitdagingen van het omgaan met familieweerstand bespreekt. "Maar we blijven proberen om hen te betrekken en hen te laten zien dat we er zijn om te helpen."

Voor degenen die overwegen om in de zorg te gaan werken, heeft Rayenne een belangrijke tip: "Weet dat Noorderboog veel te bieden heeft. De veelzijdigheid in aanbod van diensten en de omvang van de organisatie maken dat je bij Noorderboog veel mogelijkheden hebt voor persoonlijke ontwikkeling, doorgroei en specialisatie. Elke medewerker vindt bij ons een uitdagende loopbaan waarin hij of zij samenwerkt met vakbekwame collega’s. Zo is werken op de D-Zep afdeling voor mij een uitdaging, maar het is ook ontzettend bevredigend".  

 

Laatste nieuws