Vraag & Antwoord

Vraag & Antwoord

‘Had ik dit maar eerder geweten’ is een veelgehoorde uitspraak, die Gerda Fijn vaak te horen krijgt. Gerda is één van de zorgbemiddelaars bij Noorderboog. Voor zowel cliënten als hun mantelzorgers is het goed om juist in de verkennende fase te ontdekken wat ze nu al kunnen doen om goed voorbereid te zijn. Gerda geeft antwoord op de vragen die zij en haar collega’s in de dagelijkse praktijk vaak horen.

Hoe weet ik welke woonlocatie geschikt is voor mij?

Die keuze is mede afhankelijk van de hulpvraag. Daarnaast speelt de ligging vaak een grote rol. Vaak hebben mensen al een locatie in gedachten, in (de buurt van) de eigen woonplaats of die van bijvoorbeeld de kinderen. Op deze website op de locatie pagina is al veel informatie te vinden. U kunt hier virtueel 360-graden rond kijken en beoordelingen lezen van andere bewoners, cliënten en familieleden. Deze beoordelingen zijn afkomstig van het onafhankelijke Zorgkaart Nederland

Gerda Fijn, zorgbemiddelaar bij Noorderboog, geeft antwoord op uw vragen
Gerda Fijn, zorgbemiddelaar bij Noorderboog, geeft antwoord op uw vragen

Kan ik zomaar vrijblijvend rondijken in een locatie?

Jazeker mag dat. Al onze locaties zijn vrij toegankelijk. Ook hebben een aantal locaties een horeca gelegenheid waar iedereen welkom is voor een lekkere lunch of kopje koffie. Zo’n bezoek geeft vaak al een goed beeld van de sfeer in een locatie. Wij adviseren dan ook zeker om hier gebruik van te maken. Daarnaast kunnen mensen vrijblijvend een rondleiding aanvragen. Dan krijgt men pas echt een goede indruk. Ze krijgen dan ook een appartement en de gezamenlijke huiskamers te zien. Uiteraard is familie hierbij ook welkom. Na de rondleiding nemen we  de tijd om in te gaan op de persoonlijke situatie en geven wij advies welke stappen men moet ondernemen om bij ons te komen wonen. Soms geven mensen dan aan dat ze het fijn vonden om alvast kennis te maken maar dat ze er voorlopig nog niet aan toe zijn. Dan nemen we lachend afscheid met een ‘bedankt, tot ziens, ik hoop dat ik u voorlopig niet meer spreek’. En dat is natuurlijk goed. Sommigen willen graag direct op de wachtlijst geplaatst worden en met anderen hebben we over een paar maanden weer eens contact om de situatie opnieuw te bespreken. Maar in alle gevallen is het goed als mensen ons weten te vinden, daar zijn we voor.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een woonzorgcentrum?

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) bepaalt op welke vorm van zorg u recht heeft. Een zorgindicatie kan men zelf aanvragen bij het CIZ. Maar veelal helpt een thuiszorgmedewerker, de huisarts of casemanager bij de aanvraag. In alle gevallen dient de aanvraag vergezeld te gaan van een medische onderbouwing van de huisarts. 

Als ik op de wachtlijst sta, zit ik dan ergens aan vast?

Wanneer u een indicatie heeft gekregen, gaan wij in overleg met u over hoe urgent de aanmelding is. Wacht u liever op een plekje in de locatie van uw voorkeur? Is thuis de zorg en het wonen nog goed en veilig? Het is wel verstandig om u alvast te oriënteren. We zien steeds vaker dat er gewacht wordt met de keuze voor een woonzorglocatie of verpleeghuis tot het echt niet meer gaat thuis. Vaak is er dan ineens spoed bij, met als gevolg dat men niet direct in locatie van zijn of haar keuze terecht kan.

Ik heb een niet-pluis gevoel, wat kan ik doen?

Wanneer u merkt dat u of uw naaste steeds vergeetachtiger wordt en u vraagt zich af of er misschien sprake is van (beginnende) dementie, dan kan uw huisarts hierbij helpen. Hij/zij kan u bijvoorbeeld doorverwijzen naar het geheugencentrum. Het geheugencentrum is een unieke samenwerking van Isala en Noorderboog en is zo ingericht dat u maar één dag naar de poli hoeft te komen en u heeft dan alle afspraken en onderzoeken die nodig zijn. Binnen twee weken weet u de oorzaak van de geheugenproblemen. Soms blijkt iets heel anders de oorzaak van de geheugenproblemen te zijn. U kunt uw zorgen ook in een vroeg stadium al bespreken met een casemanager dementie. De casemanager is een vertrouwd iemand waar u terecht kunt voor informatie, advies en hulp.

Het wordt steeds zwaarder om mantelzorger te zijn. Welke mogelijkheden zijn er?

Op de dagbegeleiding bieden wij ondersteuning die aansluit bij datgene wat iemand graag doet. Er is ruimte voor gezelligheid en het leggen van sociale contacten. Als mantelzorger heeft u dan tijd om andere dingen te doen. Op veel locaties bieden wij activiteiten waar ook mensen van buitenaf welkom zijn. Dit is heel laagdrempelig en hiervoor is geen zorgindicatie nodig, hetgeen voor dagbegeleiding wel het geval is. Ook bieden wij gratis cursussen voor verwanten van iemand met (beginnende) dementie. Tijdens deze cursus wordt ingegaan op vragen als: ‘Wat is de oorzaak? Hoe zal de ziekte verlopen? Met welke gedragsveranderingen krijg ik te maken? Hoe kan ik het beste met hem of haar omgaan? En welke mogelijkheden zijn er straks als het thuis steeds moeizamer gaat? Ook tijdens deze cursus valt vaak de uitspraak ‘had ik dit maar eerder geweten...’. 
Kijk in onze agenda op de website of er binnenkort weer zo'n cursus gepland staat.

Ik heb een operatie ondergaan of een aandoening en heb tijdelijk (intensieve) zorg en/of behandeling nodig heb? Waar kan ik terecht?

Wanneer u extra zorg nodig heeft, bijvoorbeeld na een operatie of aandoening, kunt u tijdelijk in een locatie van Noorderboog verblijven tot u weer in staat bent om weer naar huis te gaan. Dit verblijf wordt geregeld via het transferpunt in het ziekenhuis of via de huisarts en gecoördineerd door het Coördinatiepunt Tijdelijk Verblijf (CTV).