Tijdelijk verblijf

Tijdelijk verblijf

Soms heeft u tijdelijk zorg nodig. Bijvoorbeeld na het herstellen van een operatie of ziekenhuisopname. Of als uw mantelzorger op vakantie gaat of omdat er door andere omstandigheden tijdelijk meer zorg nodig is dan thuis geboden kan worden. Het is mogelijk om tijdelijk zorg van Noorderboog te krijgen.

Verschillende vormen

U kunt in aanmerking komen voor kortdurend verblijf in de volgende vormen:

  • Eerstelijnsverblijf
    De huisarts kan een indicatie stellen voor eerstelijnsverblijf. Deze zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
  • Respijtzorg
    Een indicatie voor respijtzorg loopt via de gemeente.
  • Hotelzorg
    Verblijf met eigen financiering. U betaalt een bedrag voor het verblijf en voor de zorg die u ontvangt wordt een indicatie wijkverpleging opgesteld.
  • Logeeropvang via de WLZ
    Als u over een WLZ indicatie beschikt, kunt u ook gebruik maken van logeeropvang op basis van de Wet langdurige zorg.

Waar?

Kortdurend verblijf is mogelijk in onze woonzorgcentra:

Voor kortdurend verblijf in een van onze verpleeghuizen is een indicatie ‘eerstelijnsverblijf hoog complex’ noodzakelijk. Die wordt door uw huisarts gesteld.

Beschikbaarheid kamers

Of wij tijdelijk verblijf kunnen bieden op data en in de locatie die u voor ogen heeft, hangt sterk af van de beschikbaarheid. Onze zorgbemiddelaars hebben een actueel overzicht van de kamers die beschikbaar zijn voor tijdelijk verblijf. Zij gaan graag met u in gesprek om te bespreken of uw wensen aansluiten bij onze mogelijkheden.

Eerstelijns verblijf (ELV)

Wanneer u door medische redenen tijdelijk niet thuis kunt wonen, kunt u in aanmerking komen voor eerstelijns verblijf. Eerstelijns verblijf (ELV) is een kortdurend verblijf in een zorginstelling. Het uitgangspunt is dat u na een (korte) herstelperiode weer terug naar huis gaat. Uw huisarts of de medisch specialist van het ziekenhuis kan u voor eerstelijns verblijf aanmelden bij Noorderboog.

ELV laag of hoog?

Bij een tijdelijke opname verblijft u op basis van ELV laag complexe zorg of hoog complexe zorg, afhankelijk van de mate van zorg die u nodig heeft. De zorgbemiddelaar van Noorderboog maakt deze inschatting samen met de specialist ouderengeneeskunde. Verblijft u op basis van ELV laag, dan blijft uw huisarts de medische zorg coördineren. Verblijft u op basis van ELV hoog, dan is de specialist ouderengeneeskunde van Noorderboog uw behandelend arts.

Welke zorg bieden wij?

Tijdens uw verblijf stellen we - uiteraard samen met u - een zorgplan op waarin doelen staan die behaald moeten worden om terug naar huis te keren. We overleggen welke dagelijkse bezigheden u zelf kunt doen en waar u hulp bij nodig heeft, zoals hulp bij het wassen en aankleden en bij het innemen van medicijnen. Wij zorgen ook voor uw maaltijden. Uw kamer maken wij voor u schoon en ook uw linnengoed (beddengoed en handdoeken) wordt door ons gewassen. In de tabel hieronder ziet u wat u van ons kunt verwachten en waar u zelf voor moet zorgen.

Hoe ziet uw kamer eruit?

U verblijft in een eenpersoonskamer met eigen badkamer. In de kamer staat een hoog-laag-bed, een nachtkastje, een kledingkast, keukenblok, een tafel en een relaxfauteuil. U kunt zelf koffie en thee zetten op uw kamer, televisie kijken en gebruik maken van het wifi-netwerk.

Duur van uw tijdelijke verblijf

De duur van een eerstelijns verblijf duurt zolang dit medisch noodzakelijk is. Dit kan variëren van enkele nachten tot maximaal 29 nachten. Uw zorg en de gemaakte afspraken, zoals de verblijfsduur, worden regelmatig geëvalueerd en waar nodig bijgesteld. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u sneller herstelt dan verwacht en dat u eerder naar huis kunt.

Permanent verblijf

Mocht blijken dat terugkeren naar huis niet mogelijk is, dan kunt u bij het CIZ een aanvraag doen voor permanent verblijf in een Wlz instelling. De onafhankelijke cliëntondersteuner kan u hierbij helpen.
Dit betekent niet automatisch dat u op de locatie kunt blijven van uw tijdelijke verblijf. Samen met u zoeken we naar een passende (overbruggings-) oplossing.

Wat gebeurt er na uw verblijf?

Als u weer (bijna) voldoende hersteld bent, beoordeelt ons zorgteam uw ontslag en bekijken we wat u nodig heeft om weer thuis te kunnen wonen. Samen met u en uw mantelzorger bespreken we wie welke zaken regelt, zoals het inzetten van eventuele thuiszorg of huishoudelijke hulp. Zodat u weer met een gerust hart naar huis kunt.

Wat kost het eerstelijns verblijf?

Uw verblijf en eventuele behandelingen worden betaald vanuit de zorgverzekering. Ook voor informatie over het eigen risico verwijzen wij u naar uw verzekeraar.

Advies en meer informatie?

Onze zorgbemiddelaars geven u graag advies en meer informatie en denken met u mee. U kunt ze bereiken via telefoonnummer 0522 - 498 498 of via het contactformulier op de website.