Noorderboog erkend als Regionaal Expertiscentrum D-zep

Noorderboog erkend als Regionaal Expertiscentrum D-zep

vrijdag 19 april 2024

Met trots kondigt Noorderboog aan dat het officieel erkend is als regionaal Expertiscentrum D-zep.  een expertisecentrum voor mensen met dementie en zeer ernstig probleemgedrag. Dit betekent dat afdeling Dickninge van verpleeghuis De Schiphorst in Meppel zich per 1 januari 2024 een Regionaal Expertise Centrum mag noemen voor mensen met dementie en zeer ernstig probleemgedrag.

Cliënten binnen de doelgroep D-zep hebben dementie met zeer ernstig probleemgedrag, waar reguliere interventies vaak ontoereikend zijn. Het vertoonde gedrag van deze groep is door de intensiteit, frequentie en/of langdurige duur zeer ernstig en moeilijk hanteerbaar voor de omgeving. Dit veroorzaakt een ontwrichtende woonsituatie met hoge lijdensdruk en handelingsverlegenheid bij zowel naasten als professionals.   

Binnen Noorderboog kwam dementie en zeer ernstig probleemgedrag al langer voor. In 2019 besloot Noorderboog dat zij hierin nog beter wilde worden en werd dit traject tot erkenning opgestart.

Om de erkenning te krijgen moest Noorderboog voldoen aan allerlei criteria en aantonen dat zij voldoet aan de gestelde eisen. Dit werd vervolgens getoetst door de door het Ministerie van VWS aangestelde Commissie Expertise Centra Langdurige Zorg (CElz).

Noorderboog heeft door middel van innovatieve benaderingen en samenwerking met lokale zorgpartners de kwaliteit van zorg voor deze specifieke doelgroep aanzienlijk verbeterd. Zorginstellingen in de regio Drenthe en Overijssel kunnen, wanneer zij vastlopen bij zeer ernstig probleemgedrag, voor consultatie en advies een aanmelding doen bij het Expertisecentrum D-zep van Noorderboog.

Laatste nieuws