Baanbrekende themadag bij Noorderboog: medewerkers aan het roer richting toekomst

Baanbrekende themadag bij Noorderboog: medewerkers aan het roer richting toekomst

donderdag 21 maart 2024

Zorgorganisatie Noorderboog organiseerde op dinsdag 19 maart een innovatieve themadag waar medewerkers uitgedaagd werden om actief mee te denken over de toekomst van de zorg binnen Noorderboog. Het evenement, gehouden in Rabo Theater De Meenthe, bood een platform voor inspirerende discussies, interactieve theatervoorstelling en brainstormsessies gericht op de toekomst binnen de zorgsector.

Met als krachtige leuze "Toekomstbestendige zorg? Dat doen we samen!", werd deze dag een ware broedplaats voor innovatieve ideeën en dialoog binnen de organisatie. Zorgmedewerkers, inclusief ondersteunende en facilitaire teams, deelden hun ideeën en visies over de richting van de zorg en welke stappen nodig zijn om dit te verwezenlijken. Uniek aan dit symposium is dat deze geïnitieerd en georganiseerd is door de drie medezeggenschapsorganen binnen Noorderboog: cliëntenmedezeggenschapsraad (CMR), ondernemingsraad (OR) en verzorgende en verpleegkundige adviesraad (VVAR). Noorderboog sluit met deze themadag aan op de landelijke campagne ‘Hoe dan’ van brancheorganisatie Actiz.

Tijdens een ochtend- en middagsessie kwamen maar liefst 500 medewerkers samen in de grote theaterzaal voor een levendig podiumgesprek onder leiding van dagvoorzitter Joost Hoebink. Bestuurder Erwin Duits en vertegenwoordigers van de OR, CMR en VVAR wisselden van gedachten over innovatie en de integratie van informele zorg in de zorgpraktijk. Stellingen zoals ‘een collega zonder opleiding mag niks overnemen van een gediplomeerde collega’ en ‘cliënten zitten helemaal niet op technologische innovaties in de zorg te wachten’ werden actief besproken. Erwin Duits gaf aan voor zoveel mogelijk inzet van informele zorg te zijn, maar dat daarbij de belangrijkste vraag vooral moet zijn hoe we dat sámen gaan doen. 

Herkenbaar theater

Vervolgens werd het publiek getrakteerd op een vermakelijke theatervoorstelling die de zorgverlening van het verleden, het heden en de toekomst op hilarische wijze belichtte.

Het herkenbare karakter van de situaties bleek uit het instemmende gelach in de zaal. Zoals de scène waarin collega Joke opnieuw ziek was en het de twee overgebleven collega’s niet zou lukken om alle 12 bewoners om 10 uur aan de koffie te hebben. De oplossing? Een 'bed-dag' met televisie aan het voeteneind en iedereen aan het bingewatchen. De overgang van oude termen zoals 'opname' naar nieuwe zoals 'inhuizing' zorgden eveneens voor herkenbaarheid.

Het acteurduo deelde scherpe opmerkingen die het publiek aan het denken zetten, zoals de suggestie dat medewerkers meer moeten 'zorgen dat' in plaats van 'zorgen voor'. De  vraag die zeker aan iedere mantelzorger gesteld zou moeten worden 'wat mogen we absoluut níet van u overnemen?' leidde ook tot bewustwording. “Deze vraag ga ik vanaf nu vaker stellen. We willen vaak taken overnemen, terwijl de mantelzorger het soms helemaal geen verademing vindt om deze taken af te staan aan het verzorgend personeel, zoals we nog wel eens onterecht denken”, aldus een aanwezige zorgmedewerker.

Meedenken over innovatie, informele zorg en werk organiseren.

Na de voorstelling werden medewerkers uitgedaagd om hun eigen creativiteit aan te boren. In interactieve groepssessies werd gediscussieerd over innovatie, informele zorg en werk organiseren.

Bij de tafels met het thema ‘innovatie’ werden medewerkers uitgenodigd om te dromen over de ideale wereld. ‘Als er geen enkele beperking is, welke wensen hebben jullie dan voor de zorg van morgen?’ Ook werd de stelling ‘cliënten zitten helemaal niet op innovaties in de zorg te wachten’ besproken. Een eerdere meting van deze stelling tijdens het podiumgesprek liet al zien dat bijna 80% het oneens is met deze stelling.

Het tweede thema betrof informele zorg, dat is zorg waarvoor je niet betaald wordt en waarvoor je geen formele zorgopleiding hebt gehad. Aan de tafels werden stellingen besproken alsde wensen van cliënten en hun netwerk zijn onredelijk’. Ook ging het over de zorg loslaten en informele zorg toe laten, hoe gaan we dat doen?

Bij de tafels met het derde thema ‘werk organiseren’ kwamen vragen aan de orde als ‘als jij je werk anders mag organiseren, welke dingen ga je dan níet meer doen, wat gaat er morgen nog de prullenbak in?’ De antwoorden waren al gauw te vinden in protocollen en administratieve processen. Ook werd gevraagd mee te denken hoe ervoor gezorgd kan worden dat collega’s lang én met plezier bij Noorderboog blijven.

Begin

Deze inspirerende themadag onderstreept de cruciale rol die medewerkers spelen in het vormgeven van de toekomst van de zorgsector. Door actieve betrokkenheid en open dialogen hebben zij bijgedragen aan het verkennen van innovatieve oplossingen en nieuwe benaderingen binnen Noorderboog. "Dit is nog maar het begin", aldus Susanne Ruifrok, Chief Nursing Officer en voorzitter van de VVAR. "Vandaag hebben we waardevolle ideeën verzameld die als basis dienen voor verdere ontwikkelingen. Onze medewerkers blijven via onze interne kanalen betrokken bij dit proces."

Sfeerimpressie themadag:

Laatste nieuws