Ervaringen met heupairbag die heupfracturen voorkomt

Ervaringen met heupairbag die heupfracturen voorkomt

Vallen is een groot probleem bij ouderen. Elke dag worden er in Nederland 273 ouderen bij een spoedeisende hulp binnengebracht na een val.

1 op de 3 ouderen met een heupfractuur overlijdt binnen één jaar en 50% wordt niet meer zo mobiel als voorheen. Ook binnen Noorderboog komen er valincidenten voor met soms een heupfractuur als gevolg. De Wolk heupairbag biedt hierin een oplossing. De Wolk heupairbag is een Nederlandse hi-tech innovatie en de eerste ter wereld. De airbag wordt onzichtbaar gedragen onder de kleding en helpt om heupfracturen te voorkomen bij kwetsbare ouderen.

Wij vroegen twee cliënten van Noorderboog naar hun ervaring met de heupairbag.

Wolk heupgordel heeft zijn dienst al bewezen

Mevrouw Bruinenberg-Boer uit Onna laat weten erg blij te zijn met de Wolk heupairbag die haar vader sinds zijn revalidatie draagt.

‘In mei vorig jaar is mijn vader komen te vallen en hield daar nek- en schouderletsel aan over. Hij kwam toen op de revalidatie afdeling in Zonnekamp terecht. Hij loopt erg moeilijk en wankel en dan ligt het valgevaar op de loer. In Zonnekamp hadden ze Wolk heupairbag en dit bood uitkomst. Hij zit in een rolstoel maar kan nog wel hele kleine stukjes lopen, bijvoorbeeld naar het toilet of naar het keukenblok. Dat kleine stukje zelfstandigheid wilden we hem niet ontnemen. De heupairbag geeft hem en ons een gerust gevoel. Mocht hij dan  toch onverhoopt komen te vallen, dan is de kans op een heupbreuk aanzienlijk kleiner is. En de heupairbag heeft zijn dienst ook al bewezen, want mijn vader is sindsdien twee keer komen te vallen maar hield daar niks aan over.’ Na zo’n val moet het patroon van de heupairbag vervangen worden van de kant waarop hij gevallen is. ‘Net als een airbag in een auto’, merkt mevrouw Bruinenberg lachend op, ‘die werkt ook niet meer als hij eenmaal opgeblazen is’.

Voelt meneer Boer iets van de heupgordel? ‘Nee, totaal niet, want dan zou hij hem ook niet dragen hoor! Maar hij merkt er niks van en het zit hem ook niet in de weg.’

Na de revalidatieperiode is meneer Boer in Nijenstede gaan wonen. Helaas moest de heupairbag in Zonnekamp blijven maar dhr. Boer heeft samen met de familie besloten er zelf een aan te schaffen. ‘Het geef hem en ons zo’n veilig en gerust gevoel, dat is het absoluut waard. Ik hoop wel dat de zorgverzekeraars dit binnenkort gaan vergoeden. Als je ziet wat er allemaal mee voorkomen kan worden, dat scheelt zo weer een ziekenhuisopname, operatie en revalidatiekosten’, aldus mevrouw Bruinenberg-Boer.

Wolk short biedt gemak en draagcomfort

Mevrouw van der Linden verblijft tijdelijk op de revalidatie afdeling De Botter in Zonnekamp. Daar is ze onder behandeling van geriatriefysiotherapeut Helma van der Aa.

Helma is één van de fysiotherapeuten bij Noorderboog die gespecialiseerd is in het behandelen van ouderen, die veelal te maken hebben met complexe gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan ziektebeelden als de ziekte van Parkinson, niet aangeboren hersenletsel bijvoorbeeld een CVA, of orthopedische problemen, bijvoorbeeld een gebroken heup.

Mevrouw van der Linden heeft MS en daardoor is haar mobiliteit de laatste jaren achteruit gegaan. Net als meneer Boer kan ze nog wel kleine stukjes lopend overbruggen. Helaas kwam zij thuis in de keuken ten val. De fysiotherapeut adviseerde haar om een Wolk heupairbag te gaan dragen. De partner van mevrouw van der Linden vond het ook een geruststellend idee dat ze deze zou gaan dragen want het verkleint de kans aanzienlijk dat ze weer op de revalidatie afdeling terecht komt. Sinds kort is er de heupairbag short op de markt gebracht, dit is een variant op de heupgordel in de vorm van een korte broek. Mevrouw van der Linden heeft hem uitgeprobeerd en is erg tevreden over de short. De short biedt haar meer gemak en draagcomfort dan de Wolk heupgordel, naast uiteraard het gevoel van veiligheid. Ze is dan ook vastbesloten om hem, ook na haar revalidatieperiode, te blijven dragen.