Logopedie

De logopedisten van Noorderboog zijn gespecialiseerd in het behandelen van volwassenen die ten gevolge van Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) problemen ervaren op communicatief gebied (taal, stem of spraak) of met het slikken. Bij NAH kunt u denken aan bijvoorbeeld een CVA (herseninfarct/hersenbloeding), dementie of Parkinson. De logopedisten zijn er voor onze bewoners, maar u kunt ook bij hen terecht als u zelfstandig woont (logopedie in de eerste lijn).

 

Onze logopedisten bieden behandelingen aan bij o.a. de volgende problematiek:

  • Afasie. Afasie is een taalstoornis. Mensen met afasie kunnen problemen hebben met het spreken (in het formuleren van de boodschap), begrijpen, lezen en schrijven.
  • Dysartrie. Dysartrie is een spraakstoornis waarbij mensen soms minder goed verstaanbaar zijn. Spraakbewegingen kunnen slap, traag, te snel, gespannen, ongecoördineerd of minder nauwkeuring zijn.
  • Verbale apraxie. Moeite met het doelbewust uitspreken van klanken, woorden en zinnen.
  • Dysfagie. Dysfagie is de medische benaming voor problemen met slikken.
  • Communicatieproblemen ten gevolge van dementie.
  • Adem/stem(hygiëne) problemen.
  • Perifere aangezichtsverlamming.

Zorgvraag

Bij uw eerste afspraak met de logopedist onderzoekt deze uw klacht. Vervolgens stelt u gezamenlijk een passend behandelplan op. Hierbij staat de zorgvraag centraal van de client. De logopedist kijkt samen met de client naar de te bereiken doelen. Waar nodig geeft de logopedist, in overleg met u , advies en informatie aan de mensen in uw omgeving. Samenwerken en afstemmen van zorg met mantelzorgers en andere hulpverleners is voor de logopedist vanzelfsprekend. Wij werken nauw samen met onze collega’s binnen Noorderboog, zoals de diëtist, de ergotherapeut en de fysiotherapeut. Zo kunnen wij optimale zorg bieden waarbij u centraal staat. Wij werken ook samen met anders zorgverleners zoals de (revalidatie) arts, psycholoog, audicien of leverancier ondersteunende communicatiehulpmiddelen. De logopedische behandeling kan zowel individueel als in groepsverband gegeven worden.

Verwijzing en vergoeding

Als u logopedie nodig hebt dan is dit op aanvraag van uw behandelend arts. Uw arts verwijst u door voor logopedie. De kosten voor de therapie worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Voor de precieze vergoeding kunt u uw polis nakijken. UIteraard dient u rekening te houden met de kosten vanwege uw eigen risico. Met de verwijzing kunt u uw zelf aanmelden bij de afdeling logopedie van Zorggroep Noorderboog. Dit kan via het aanmeldformulier op deze site.

Waar vindt u logopedie?

Voor logopedie in de eerste lijn kunt u terecht in Meppel op locatie Reestdal Revalidatie, in Diever op locatie Jan Thijs Seinenhof en in Steenwijk op locatie Zonnekamp.

Expertise

De logopedisten van Noorderboog hebben afgelopen jaren veel ervaring op gedaan en aanvullende opleidingen doorlopen. Waardoor het team extra expertise in huis heeft om u te kunnen behandelen. Hierbij valt te denken aan:

  • Aangesloten bij ParkinsonNet
  • Aangesloten bij AfasieNet
  • In geschreven in het afasieregister, mogelijkheid tot uursbehandeling voor afasie
  • SMTA (Speech-Music Therapy for Aphasia) is een behandeling waarin logopedie en muziektherapie worden gecombineerd.
  • Mimetherapie voor perifere aangezichtsverlamming
  • PACT, partner training afasie
  • Video Interventie Ouderenzorg
  • Logopedie en dementie
  • Dysfagie
  • Dysartrie
  • Groepsbehandelingen (zie parkinson oefengroep en groepsbehandeling bij afasie)

 

Samenwerking
Wij werken nauw samen met onze collega’s bij Noorderboog, zoals de diëtist, de ergotherapeut, de psycholoog en de fysiotherapeut. Zo kunnen we optimale zorg bieden waarbij u centraal staat. Bij slikproblemen werken we bijvoorbeeld
samen met de diëtist. De logopedist oefent het slikken, de diëtist zorgt voor volwaardige voeding.

Parkinson Oefengroep

Op locatie Zonnekamp in Steenwijk bieden we een oefengroep aan door de fysiotherapeut en logopedist. De groep is bedoeld voor mensen met de ziekte van Parkinson die wonen in de regio Steenwijkerland, Westerveld en Meppel die nog (deels) zelfstandig wonen. De groep bestaat uit maximaal tien personen. Het doel is het uitwisselen van informatie en regelmatig oefenen van het bewegen en het spreken. De groepstherapie biedt de gelegenheid om u bewegen en spreken te onderhouden gedurende langere periode. Ook kunt u binnen de groep met lotgenoten ervaringen uitwisselen.

Groepsbehandeling bij afasie

In Reestdal Revalidatie in Meppel bieden wij een oefengroep aan door de logopedist. De groep is bedoeld voor mensen met afasie. Groepsbehandeling bij afasie kan een goede aanvulling op individuele behandeling zijn. In de eerste plaats wordt lotgenotencontact als erg belangrijk ervaren. De cliënten met afasie ervaren dat zij niet de enigen zijn met communicatieproblemen, ze kunnen ervaringen uitwisselen en elkaar steunen. De communicatiegroep is een therapiegroep, waarin nieuwe communicatievaardigheden/gesprekstechnieken kunnen worden geleerd, verbeterd, gestabiliseerd of zelfs gegeneraliseerd naar alledaagse spreeksituaties. Tevens kan ondersteuning worden geboden, wanneer een communicatiehulpmiddel nodig blijkt en kan het gebruik van een (nieuw) communicatiehulpmiddel gericht worden getraind.

Contactformulier logopedie behandeling
  • ?
  • ?
  • ?

Contact

Voor het maken van een afspraak of voor andere informatie kunt u contact met ons opnemen.
Woont u in de regio Meppel/Diever dan kunt u bellen met 0522-752685
Woont u in de regio Steenwijk dan kunt u bellen met 0521-536533
Bij geen gehoor kunt u bellen met het Expertisecentrum Noorderboog via 0522 - 498 498 of via e-mail: logopedie@noorderboog.nl