Diëtetiek

Goed eten en drinken is belangrijk voor jong en oud. Of u nu aan het revalideren bent, op gewicht wil blijven, zich fit en sterk genoeg wil (blijven) voelen, op zoek bent naar structuur in de dag: voeding heeft vele functies. De diëtisten van Noorderboog houden zich bezig met onderwerpen als: gezond ouder worden, ziekte en herstel, veranderingen in eetlust en smaak, kauw- en slikproblemen, immobiliteit, (doorlig)wonden en wondgenezing.

De diëtist kijkt breder

De diëtisten van het Expertise Centrum Noorderboog (ECN) helpen cliënten bij het samenstellen van een voedingsadvies op maat. Bij een dieetadvies wordt niet alleen gekeken naar iemands voedingspatroon maar ook naar de cliënt zelf en zijn of haar gezondheid.

De diëtist kan helpen met ondersteuning bij:

  • Ondervoeding / ongewenst gewichtsverlies;
  • Ondersteuning bij ongewenste gewichtstoename;
  • Voeding bij slikklachten, maag- en darmaandoeningen;
  • Voeding bij neurologische aandoeningen zoals een hersenbloeding of – infarct, een spierziekte of Ziekte van Parkinson;
  • Voeding bij longziekten zoals COPD en/of hartfalen;
  • Voeding bij Diabetes Mellitus (suikerziekte);
  • Voeding bij wondzorg.

De wensen, mogelijkheden en ervaring van de cliënt staan centraal. De diëtisten hebben al veel cliënten in de regio geholpen bij het opstellen van een geschikt voedingspatroon.

Advies op maat

De zorg rond voeding van onze bewoners kan complex zijn. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen, zoals veroudering, ziekte, medicijngebruik, immobiliteit of gebitsproblemen. 

De diëtist kijkt naar de medische achtergrond van de cliënt en gaat in gesprek met de cliënt. Door goed te luisteren en veel vragen te stellen kan de beste persoonlijke aanpak worden gekozen. Het advies bevat ook tips die gemakkelijk in het dagelijks leven toegepast kunnen worden. Bijvoorbeeld het verruilen van magere en halfvolle producten voor volle zuivel, roomtoetjes, eiwitrijke (melk)producten en volvette kaas bij ongewenst gewichtsverlies of ondervoeding. Wanneer de cliënt naast voedingsadviezen nog een extra steuntje in de rug nodig heeft, kan medische drinkvoeding worden ingezet. De tips en adviezen worden opgenomen in het persoonlijke ‘eet- en drinkadvies’, hierin hebben de verzorgenden en andere behandelaren ook inzicht.